Ras & Gedrag

Van nature is de Jack Russell Terrier vriendelijk, intelligent, vindingrijk, behoorlijk leergierig en zelfstandig.
Maar ook eigenwijs en onvermoeibaar.
Het zijn niet alleen rastypische kenmerken die passen bij zijn oorspronkelijke taak als jachthond, maar ook karaktereigenschappen die hem heel geschikt maken om als Psychosociaal Hulphond© in te zetten. Werken binnen A.A.I. gaat over emoties, waarden, overtuigen, attidude, kunnen samenwerken en samenleven, “iets weten”, leren herkennen en vaardigheden.

Een Jack Russell Terriër zoekt vanuit zichzelf graag contact met mensen en doet dit op een vriendelijke  manier. Het slaat binnen de diverse werkvormen die A.A.I kent, vaak snel de  brug die nodig is om te werken vanuit zorg, aandacht en respect voor de ander.

Door zijn intelligentie, vindingrijkheid en leergierigheid is hij goed in het bedenken van nieuwe dingen of oplossingen. Dit stimuleert bijvoorbeeld de creativiteit van degene die met hem samenwerkt.

Vanuit  zelfstandigheid die de Jack Russell Terrier laat zien kan vaak al snel een vertaalslag worden gemaakt naar herkenbare situaties uit het dagelijks leven: zonder invloed van anderen, leren duidelijke keuzes te maken.
Via zijn eigenwijsheid kan geleerd worden hoe duidelijke, consequente grenzen te stellen en daarvan niet af te wijken. Mensen leren er steviger van in hun schoenen te staan doordat specifiek gedrag geoefend kan worden. Het verbetert het zelfvertrouwen.

Door het hoge activiteitsniveau heeft een Jack Russell Terrier veel vrije beweging nodig.
Vooral spel- en creatieve werkvormen binnen A.A.A. sluiten feilloos aan bij deze behoefte omdat hier veel gewerkt wordt op locaties waar zowel mens- als hond echt thuis zijn: de natuur.

Joepie ball 12.16.45
Fragment uit “The Tale of Kat and Dog” met  Ch. All Jacks Mad Max NK’17